top of page
Jasmijn Fotografeert, vogelfotografie, scherpte, sluitertijd, Amstelveen, vogelspotten, workshop

BLOG DE PERFECTE VOGELFOTO

Jasmijn Fotografeert, april 2021 

Geschreven op uitnodiging van RockyRoads

Hoe maak je de perfecte vogelfoto?

Het maken van pakkende vogelfoto’s begint met de juiste voorbereiding. Ik vind het leuk om steeds nieuwe vogelsoorten te zoeken, bestuderen en fotograferen.

 

Ik gebruik waarneming.nl om te bekijken wat er is gezien in de buurt van mijn woonplaats. Meestal zoek ik op maximaal 30 minuten rijden met de auto. Dat vind ik acceptabel voor een dagje en dan heb ik ook nog voldoende tijd ter plaatse om rustig te observeren en te fotograferen. Want ik wil niet alleen een nieuwe soort aan mijn ‘verzameling’ toevoegen, ik wil er ook de perfecte foto van maken.

IJmuiden, watervogel, vogelfotografie, perfecte vogelfoto, workshop, Nikon, Canon, Sony

Steenloper

Scherpte is cruciaal

Wat is de definitie van de perfecte foto? Eentje die scherp is en waarin iets gebeurt. Waar je het karakter van de vogel uit opmaakt. De vogel hierboven is een steenloper. Hij beeldt op komische wijze zijn naam uit. Naar dit soort dingen zoek ik. Een foto van een dobberende eend is leuk, maar wel erg dertien in een dozijn. Ik wacht liever tot de eend zijn vleugels strekt. Of het allerliefst tot hij met een vis in z’n snavel weer boven water komt.

 

Scherpte is de primaire voorwaarde voor een goede foto. Als ik mijn foto’s selecteer, begin ik met weggooien wat niet scherp is. Het is een uitdaging om een foto voldoende scherpte te geven. Allereerst moet je goed ‘mikken’ op het oog van de vogel. Gouden regel binnen de fotografie (uitzonderingen daargelaten) is dat het oog van mens en dier scherp is. Scherpstellen op de juiste plek is daarom cruciaal.


Onscherpte kan ook ontstaan door beweging. Als je sluitertijd te lang is, beweegt de vogel terwijl de sluiter van je camera nog open staat en dit geeft bewegingsonscherpte. Bij vliegende vogels zorg je het beste voor een sluitertijd van 1/1500. Dat staat voor één 1500e van een seconde. Heel snel dus! Je ziet hieronder wat er gebeurt als je dit niet goed doet. Kan grappig zijn. Maar als dit een heel bijzondere vogel was, had ik stevig gebaald. Kun je raden welke vogel het wel is?

vogelfotografie, workshop, fotocursus, Noord-Holland, Amstelveen, scherpe foto, beweging, sluitertijd

Rara, welke vogel is dit?

Verdere camera-instellingen zijn AF-C (continue focus) voor vliegende vogels en AF-S (single/enkel shot) voor stilzittende vogels. In de praktijk is switchen moeilijk, omdat een vogel ineens kan opvliegen. Daarom staat mijn camera altijd op AF-C.

 

Mijn diafragma staat meestal op F 6.3 voor een mooie, onscherpe achtergrond. Behalve als ik een groep vogels fotografeer en ik zoveel mogelijk scherpte wil. Dan kijk ik hoe ver ik mijn diafragma kan sluiten zonder mijn sluitertijd op het spel te zetten.


Als dit abacadabra voor je is, dan kun je mijn E-Books lezen voor meer informatie of - beter nog - een workshop volgen.


Wat zit er in mijn fototas?

Voor vogelfotografie heb je minimaal een 600 mm lens nodig. Vogels zijn klein en zitten ver weg. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Met een zoomlens die begint bij 150 of 200 millimeter kun je altijd uitzoomen als er een grotere vogel voorbij komt, die je helemaal in beeld wilt. Zoals deze purperreiger.

vogelfoto, vogelfotografie, workshop, fotocursus, inhoud fototas, fototips, diafragma

Purperreiger

Verder zitten er een extra accu en geheugenkaartje, een vuilniszak voor als het onverhoopt gaat regenen en een lensdoekje in mijn rugzak. Filters heb ik niet nodig. Ik gebruik belichtingscompensatie, dubbele opnamen, bracketing en nabewerking. Ook dit leer ik je graag in mijn workshops.

 

Een zakje vogelvoer en pinda’s voor de eekhoorntjes heb ik altijd bij me. En een knielkussen mee, want op ooghoogte wordt je foto het meest interessant. 

Een vogelgids is ook belangrijk. Hierin lees je hoe je vogels herkent aan uiterlijk en gedrag. In de gids staan kijktips, het geluid van de vogel voor een juiste determinatie (beter nog: de roep en zang vind je op de website van de Vogelbescherming als geluidsbestanden) en wat hun habitat is. Vogels zijn zo leuk, vooral als je ze leert (her)kennen. Ik ken mensen die al ruim zestig jaar fanatiek vogelaar zijn, dus het verveelt nooit!


Als je een keer mee wilt vogelspotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, Oostvaardersplassen, mijn prachtige woonplaats Amstelveen of vanuit een betaalde vogelhut, dan kun je een workshop dierenfotografie bij me volgen. 

Ik leer je alles over vogels en natuurlijk over fotografie, zodat jij ook de perfecte vogelfoto kunt maken. 


Laat je even een berichtje achter als je mee wilt? 

bottom of page