Blog - De Belichtingsdriehoek

Om een goed belichte foto te kunnen maken, heb je dus de juiste hoeveelheid licht op je sensor nodig. Zoals hiervoor uitgelegd en op het bijgaande plaatje, zijn er 3 manieren om dit voor elkaar te krijgen. 1) door de opening in je lens, oftewel het diafragma, te verkleinen of te vergroten. 2) door de tijd dat je sluiter(gordijn) open staat korter of langer te maken. 3) door de lichtgevoeligheid van je sensor aan te passen door je ISO te verlagen of te verhogen. Minder licht: kleine diafragma / lensopening korte sluitertijd lage ISO-waarde Meer licht: grote diafragma / lensopening lange sluitertijd hoge ISO-waarde Om het gemakkelijk te maken (ironisch bedoeld) zijn zowel diafragma als sluitertijd breuken. Een klein diafragma getal (F) vertegenwoordigt daarmee een grote opening. Dus F 1.4 is groter dan F 22. Want het is 1/1.4 en 1/22. Ja, dit is even ingewikkeld voor een echte alpha.
© Jasmijn Fotografeert - 2021             0623620558
Jasmijn Fotografeert, juni 2021
Tussen de lens en de sensor zit het sluitergordijn. Ook hiermee kun je het licht regelen en doseren. Hoe langer het gordijn open staat, hoe langer er licht naar binnen komt. Door je sluitertijd in te stellen, bepaal je hoe lang het gordijn open mag en hoe lang er licht op de sensor mag vallen. De lichtgevoeligheid van de sensor speelt ook een grote rol bij een juiste belichting van je foto. Als je gefotografeerd hebt in het analoge tijdperk, dan weet je waarschijnlijk nog wel dat je de lichtgevoeligheid (ASA) van het filmrolletje moest kiezen alvorens te gaan fotograferen. Op een zonnige dag nam je een rolletje van 200 ASA en voor fotografie onder minder goede lichtomstandigheden, nam je een rolletje van 1600 ASA. Met de ISO waarde van je digitale camera werkt het net zo. Behalve dat je die - heel luxe - tijdens het fotograferen kunt veranderen. Hoe hoger de ISO, hoe hoger de lichtgevoeligheid van je sensor.
Bel me of stuur me een WhatsApp +31(0)6 236 205 58 Of stuur me een e-mail Op Instagram kun je al mijn foto’s bekijken Volg mij op Facebook
MENU
Natuurfotografie
Jasmijn Fotografeert

Wij maken gebruik van cookies en andere technologieën om uw surfervaring
op onze website te verbeteren, wij gebruiken deze informatie alleen maar voor
intern gebruik en deze worden door ons enkel gedeeld indien noodzakelijk om bijvoorbeeld je pakketje te kunnen bezorgen.
    × Meer info

× Wat zijn Cookies?
Uw privacy is belangrijk voor ons!

Het woord 'fotografie' komt uit het Grieks en betekent letterlijk schrijven met

licht. Licht is de basis van de fotografie. Het begrijpen van de zogeheten

belichtingsdriehoek is dan ook cruciaal voor de serieuze fotograaf.

Ik ben een echte alpha en ik heb altijd heel veel moeite gehad met exacte

vakken. Het heeft me daarom ook best wat tijd gekost om de technische kant

van de fotografie te snappen. Dat heeft als voordeel dat ik nu heel begrijpelijk

de techniek achter de fotografie kan uitleggen.

De sensor is de ziel van de digitale camera. Dit deel van de camera vangt het

licht op en zet hetgeen je door je zoeker ziet om naar een afbeelding.

Licht komt via de lens je camera binnen. De opening in de lens heet diafragma

en hoe groter de opening, hoe meer licht er naar binnen komt.

De lensopening, sluitertijd en ISO-waarde hebben niet alleen maar een grote invloed op de belichting van je foto. Ze beïnvloeden ook het uiterlijk en de kwaliteit van je foto. In de volgende blog gaat deze alpha je haarfijn uitleggen wat deze invloeden precies zijn.
Bij sluitertijd is het hetzelfde, al is deze makkelijker te begrijpen en te onthouden. Een sluitertijd van 1000 is sneller dan een sluitertijd van 50. Dat komt omdat het 1/1000e van een seconde of 1/50e van een seconde is. Ook weer een breuk dus. De foto hieronder is genomen met een lange sluitertijd van 2,5 seconde.